Behandlingsområder

Her kan du se eksempler på psykologiske problematikker, vi kan arbejde med i terapien.

I løbet af livet oplever mange mennesker perioder med stress eller en belastningsreaktion. Det er ofte en naturlig reaktion på længere tids pres eller psykisk overbelastning, og symptomerne kan være forskellige, fx søvnproblemer, indre uro, nedtrykthed, humørsvingninger, magtesløshed, uoverskuelighed, koncentrationsbesvær, hovedpine, muskel- og mavesmerter, nedsat immunforsvar og mindre lyst til socialt samvær.

Som psykolog kan jeg støtte dig i processen tilbage til et sundt og meningsfuldt liv.

At blive alvorlig syg eller at skulle leve med en kronisk sygdom forandrer livet og tankerne om fremtiden, sig selv og relationen med andre. Man kan blive rystet og bange, overmandet af bekymring, og det kan være svært at koncentrere sig, fordi tankerne bliver helt ustyrlige. Man kan opleve søvnbesvær og livsglæden kan forsvinde.

Som psykolog kan jeg hjælpe både den syge og de pårørende med at håndtere livet og finde en måde at leve meningsfuldt i en forandret og svær livssituation.

Alle mennesker oplever tab i livet, fx ved alvorlig sygdom, dødsfald, skilsmisse eller tab af arbejdsevne. Sorg er den naturlige reaktion på at miste noget betydningsfuldt. Sorgen har mange forskellige symptomer fx tristhed, opgivenhed, angst, vrede, udmattelse, tomhed, smerter i kroppen, isolation og ensomhed.

Selvom sorg er en naturlig reaktion, kan det være en god støtte at have nogle samtaler med en psykolog i den svære tid.

Ved dødsfald udvikler sorg sig nogle gange til en kompliceret sorgreaktion, hvor savnet og optagetheden af den afdøde er meget stærkt, og hvor tilpasningen til hverdagen ikke finder sted. Ved kompliceret sorg er det ofte nødvendigt at få professionel behandling hos en psykolog.

De fleste mennesker oplever kriser gennem livet som fx skilsmisse, at få et barn, at gå på pension, eller at børnene flytter hjemmefra. Nogle oplever også traumatiske kriser som vold, voldtægt, ulykke eller længerevarende mobning.

Symptomerne er forskellige som fx fortvivlelse, uvirkelighedsfølelse, rastløshed, selvbebrejdelse, vrede, søvnproblemer og hovedpine.

Nogle gange finder man selv vej gennem krisen, og andre gange er der behov for professionel hjælp hos en psykolog.

Omkring 25-30% af den danske befolkning lider af kroniske smerter som fx gigtsmerter, lændesmerter, kronisk hovedpine og piskesmæld. Ofte medfører de kroniske smerter funktionsnedsættelse og påvirker livskvaliteten, forståelsen af sig selv og relationen med andre.

Kroniske smerter er en kompleks lidelse, der involverer både psykologiske og fysiologiske forhold. Det er vigtigt med indgående forståelse af lidelsen og de dynamikker, der er på spil.

Som psykolog kan jeg hjælpe dig med at bryde de negative cirkler og genopbygge livskvaliteten.

Det er naturligt som menneske at sammenligne sig med andre og blive i tvivl om sit eget værd. For nogle kan det i perioder tage overhånd, og tankerne kan blive præget af selvkritik og nedvurdering af sig selv. Det kan føre til, at man overskrider sine grænser, forsøger at gøre alt perfekt og ikke ser sig selv og det, man gør, som værdifuldt. Det er opslidende og kan være hæmmende i forhold til at leve det liv, man ønsker at leve, og at være det menneske, man gerne vil være.

Som psykolog kan jeg hjælpe dig med at forstå dig selv i et mere realistisk lys og med større venlighed, så du kan finde selvværd og mod til at handle i det liv, der er dit.

En depression viser sig ofte ved længerevarende nedtrykthed, nedsat energi og manglende interesse i det, der plejer at gøre dig i godt humør.

Tankerne kredser ofte om selvkritik eller skyld, og nogle gange kan livet være så svært at overskue, at man mister lysten til at leve. Der kan være stor indre uro og rastløshed, søvnen kan blive forstyrret, og appetitten kan forandres. Det kan også være svært at koncentrere sig, og man kan få lyst til at isolere sig fra andre mennesker.

Depression kan opstå af forskellige grunde, nogle gange som en reaktion på belastning over længere tid, andre gange i forbindelse tab og store livsændringer eller som følge af utrygge forhold i barndommen.

Som psykolog kan jeg hjælpe dig med at finde en vej ud af depressionen og finde livsmod igen.

Der findes flere forskellige former for angst: panikangst, social angst, generaliseret angst, fobier, eksamens- og præstationsangst og OCD (Obsessiv Compulsiv Disorder). De har forskelligt fokus, men kommer til udtryk med mange af de samme symptomer.

De fleste mennesker kender følelsen af angst i større eller mindre grad. Nogle gange får angsten større magt og påvirker hverdagen og livskvaliteten. Hvis angsten varer ved over længere tid, er kroppen i konstant alarmberedskab, man føler sig anspændt, kan have hjertebanken og smerter i brystet, hovedpine, uro og problemer med at sove. Man kan have lyst til at dæmpe angsten med fx alkohol, hvilket medfører en række andre problematikker.

Angst er en tilstand, der kan behandles. Som psykolog kan jeg hjælpe dig, så angsten ikke får magten over dit liv og dine tanker.